פסח חלף עבר לו, אבל אנחנו עדיין באווירת שלושת הרגלים ומעלים את ירושלים על ראש שמחתנו. המלצות השבוע מוקדשות כולן לסצינת האמנות המיוחדת והדינאמית של ירושלים. עקבו אחר ההמלצות שלנו ועלו לירושלים בעקבות השילוב המיוחד הזה בין היסטוריה מפעימה בעומק שלה לבין סצינה עכשווית בועטת וחתרנית. בין לב ליבו של הממסד לבין מרכזי אמנות עצמאיים וכמעט מחתרתיים. כל תערוכה מביאה טעם מעט שונה, אך ביחד הן יוצרות מעורב ירושלמי אמיתי (סליחה, היינו חייבים).
בסדנאות האמנים באצטדיון טדי, האוצרת היוצאת תמר גיספאן גרינברג נפרדת מהגלריה בתערוכה נוגעת ללב שמפנה את הזרקור אל מי שליוו אותה בדרך; בקוביה שתי צלמות מביטות אל הנסתר מהעין; בבית הנסן טליה טוקטלי מפרקת ובונה את הבית מחומרים של זכרון. וגם – בבית טיכו תערוכה על הקשר המיוחד וארוך השנים בין בית טיכו לסדנת ההדפס.
שיהיה סוף שבוע נעים ככל האפשר ושישובו כולם הביתה – עכשיו
שני ורנר וצוות Talking Art
'Back Stage', תערוכה קבוצתית. אוצרת: תמר גיספאן גרינברג
איזה רעיון יפה לתערוכה. האוצרת המוצלחת תמר גיספאן גרינברג מסיימת תקופת עבודה פורה ומלאת תערוכות משובחות בגלריה של סדנאות האמנים באצטדיון טדי. כאוצרת בעלת שם ומוניטין שניהלה את אחד ממרכזי האמנות הגדולים בירושלים היא היתה יכולה להביא לתערוכת הפרידה שלה כנראה כמעט כל שם שהיתה רוצה. גיספאן גרינברג היתה יכולה "לסיים בפיצוץ" עם תערוכה מלאת כוכבים, אך היא בחרה בנתיב אחר. לאורך השנים התקבצו סביב הגלריה קבוצה של אמנים אשר בנוסף לעיסוקם באמנות, עוסקים גם במלאכות שונות שנדרשות לתפקודה השוטף של גלריה – כמו נגרות, אלקטרוניקה, שיפוץ וכו' זהו נתיב ידוע ומקובל של אמנים – במיוחד בארץ בעלת שוק האמנות המוגבל – לחפש את פרנסתם מחוץ לסטודיו. בתערוכת הפרידה שלה מהגלריה, בוחרת גיספאן גרינברג להפנות את הזרקור אל אותם אמנים ולתת את הכבוד הראוי לעבודתם. זה צעד כל כך נכון ומרגש בעינינו של אוצרת שמחוייבת ממש עד יום עבודתה האחרון לתפקיד האמיתי של אוצרת במרכז אמנות עצמאי – לתת במה לקולות שלא בהכרח מקבלים אותה במקומות אחרים. ישר כח ובהצלחה בהמשך!
בהשתתפות: דניאל אייכנברגר, הדר אלפסי, יהודית אפלטון, עומר גבע, אסף גורל, הדס חי, שלמה סרי, ז'אק פימה, יואב פיש, דור קדמי, אמיר רונן, מאיה שמעוני.
אירוע פתיחה: יום חמישי, 24.4, 20:00, הגלריה החדשה בסדנאות האמנים באצטדיון טדי (שער (22), ירושלים
התערוכה תוצג עד 15.8. שעות פתיחה: ראשון, שני, רביעי ושישי: 14:00-10:00, שלישי וחמישי 15:00-19:00
'הישרדות הגחליליות', תערוכה זוגית של רותי אגסי ואתי שוורץ. אוצרת: גבי המבורג-פימה
איך נוצר צילום? כל ספר הדרכה ראשוני לצילום יסביר שהדבר קורה כאשר אל תוך מרחב אפל לחלוטין חודר אור ומטביע את חותמו על מצע רגיש. זהו הסבר טכני לחלוטין, אך אפשר לקרוא אותו גם באופן פואטי ומטאפורי. בספרו הקלאסי, שנתן את שמו לתערוכתן של רותי אגסי ואתי שוורץ, מציע הוגה הדעות הצרפתי-יהודי ז'ורז' דידי הוברמן את הגחליליות כהשראה לדרך שבה אמנות ויצירה יכולות לשמש כאור באפלה בימים חשוכים. בתערוכה בקוביה מציגות אגסי ושוורץ צילומים של כל אחת מהן המתחברים לעבודות משותפות של שתיהן. בניגוד למה שאולי התרגלנו לצפות מצילום, הצילומים לא מנסים לתעד את הנראה לעין, אלא לתת הבהובים למה שנסתר ואינו נראה. אולי כמו הגחליליות, הצילומים מבקשים להיות ניצוץ של אור באפלה, בקריאה עדינה לתת מקום גם לשולי והנחבא, בימים שהרעש נדמה לפעמים כבד מנשוא.
אירוע פתיחה: יום שישי, 25.4, 10:30, הקוביה, רחוב יהושע ייבין 13, ירושלים
התערוכה תוצג עד 13.6. שעות פתיחה: ראשון-חמישי 9:00-17:00, ימי שישי בתיאום מראש
'טייסת פרפרי דם', תערוכת יחידה של טליה טוקטלי. אוצרת: דביר שקד
בשירו 'איך נקרא', כתב המשורר הגדול אבות ישורון את השורות המצמררות:
"אֵיךְ נִקְרָא שֶׁאֲנִי מְקַבֵּל מִכְתָּבִים מֵהַבַּיִת,
וְהַבַּיִת אֵינֶנֻּ?
אֵיךְ נִקְרָא שֶׁאֲנִי מְקַבֵּל מִכְתָּבִים מֵהַבַּיִת,
וְאִישׁ לֹא חַי?"
זהו שיר שובר לב המתאר את החוויה הקשה מנשוא של המשורר שהצליח להימלט מאירופה רגע לפני השואה, אך שמשפחתו נספתה שם והוא נותר רק עם זכרונות מעולם שכבר אינו קיים. תערוכתה החדשה של האמנית הותיקה והמוערכת טליה טוקטלי יוצאת מתוך חוויה דומה. טוקטלי חוזרת אל משלוח של רהיטים וכלי בית שהגיעו כאשר היתה ילדה אל אביה מבית משפחתו אשר חרב בוינה. הריהוט הקלאסי והכבד בלט בזרותו בסביבתה של טוקטלי הצעירה ועובדת היותו "דרישת שלום" מעולם שנמחק הציתה את דמיונה כבר אז. שנים רבות אחר כך היא חוזרת אל אותם אובייקטים טעונים כל כך בתערוכה שיוצאת מתוך המרחב הביתי, מפרקת אותו ומרכיבה ממנו משהו חדש. בתערוכתה מערבבת טוקטלי בין וינה וירושלים, אמת ודמיון, חומרי אמנות גבוהים ונמוכים, הביתי והחמים יחד עם הזר והמוזר. העירבוביה הזו שנראית מבולגנת במבט ראשון היא בעצם השתקפות מדוייקת למדי לאופן שבו הזכרון פועל וחי ולצורה שבה העבר ממשיך לחיות בתוך חיינו בהווה.
אירוע פתיחה: יום שישי, 25.04, 12:00, מרכז מעמותה, בית הנסן, רחוב גדליהו אלון 14, ירושלים
התערוכה תוצג עד 4.7. שעות פתיחה: שלישי-רביעי 13:00-18:00, חמישי 12:00-18:00, שישי 10:00-14:00 אירוע פייסבוק
וגם –
'דרך ההדפס', תערוכה לרגל 50 שנה לסדנת ההדפס, ירושלים ו- 40 שנה לבית טיכו. אוצרות: תמנע זליגמן ורונית שורק, בשיתוף אריק קילמניק ומירב המבורגר
שניים ממוסדות האמנות הותיקים והמעניינים בירושלים יושבים באותו רחוב היסטורי במרחק הליכה קצרה זה מזה. ומסתבר שהם גם כרוכים יחד בעבותות של קשרים גלויים ונסתרים. אחד הקשרים האלה הוא העיסוק המתמשך בהדפס – גם של האמנית אנה טיכו שהתגוררה בבית שנושא כעת את שמה וגם כמובן של סדנת ההדפס שמהווה מרכז חלוצי למדיום החשוב והמגוון הזה כבר חמישים שנה. כעת מוצגת בבית טיכו היפהפה תערוכה של ארבעה אמנים שההדפס הוא חלק בלתי נפרד מעבודתם. תערוכה שהיא כולה מחווה לקשר המתמשך והפורה בין שני הבתים.
בהשתתפות: לארי אברמסון, אסף בן צבי, אביטל כנעני, שרון פוליאקין
התערוכה תוצג עד סוף מאי בבית טיכו, רחוב הרב אגן 10 ירושלים. שעות פתיחה: ראשון-חמישי 22:00-17:00, שישי-שבת סגור – פרטים נוספים באתר בית טיכו